Skip to content
BLANC I NEGRE

Reclamació de la llegítima – Advocats experts en herències

Els hereus que hagin acceptat l’herència queden obligats a pagar la quota legitimària a les persones que resultin ser legitimàries.

En primer lloc, tenen dret a reclamar la llegítima: els descendents del causant. I, mancant aquests, els progenitors del causant.

A Catalunya la llegítima representa una quarta part (25%) de la massa hereditària, la qual ha de dividir-se entre tants llegitimaris hi hagi.

El termini de prescripció per a reclamar-la és de deu anys a comptar des de la data de defunció del causant.

Per a determinar la base de la llegítima, cal computar el valor dels béns relictes existents en el moment de la defunció, així com els béns donats pel causant durant els deu últims anys de la seva vida, havent-se de deduir els deutes i despeses.

En els supòsits en els quals el llegitimari hagi estat desheretat o que directament no se li hagi abonat la llegítima una vegada oberta la successió o que entengui que el valor total atorgat al cabal hereditari és inferior al que realment tenia, té la possibilitat de reclamar judicialment la seva quota de llegítima contra l’hereu o hereus del causant.

No obstant això, nosaltres recomanem fer, com a pas previ, una reclamació extrajudicial de la llegítima. D’aquesta manera, pot arribar-se a una solució amistosa i s’evita traslladar el conflicte familiar als tribunals.

A Luzón i Busón Advocades l’assessorem respecte al dret de llegítima i la seva valoració, tan des del punt de vista de l’hereu com del llegitimari, fet que implica el coneixement de totes dues perspectives i defensem els seus interessos en la negociació extrajudicial i/o davant els Tribunals.

També et pot intersar...

Horari

De Dilluns a Dijous
9:00h – 14:00h  |  15:30h – 18:30h

Divendres
9:00h – 14:00h

Vols que et truquem?

Col·Laboracions